PROFESSZIONÁLIS ALLERGIA VIZSGÁLAT ELÉRHETŐ ÁRON - KIÉRTÉKELT EREDMÉNY KÉT MUNKANAPON BELÜL

Put az alternatív tartalmat here

Hívjon minket!

06-1/782-6774

06-30/434-1744

Allergia ambulancia >> GYIK (Ön itt áll)

Gyakori kérdések az allergiáról

Mikor érdemes allergiatesztet végezni?

Korunk egyik vezető betegsége az allergia. Egyre többen szenvednek a tünetek miatt, ami akár jelentősen ronthat az életminőségünkön. Az allergia kialakulása kortól és nemtől független, minden olyan esetben érdemes a vizsgálatot elvégezni, amikor felmerül a gyanú az elszenvedett tünetek alapján.

Amennyiben nem biztos abban, hogy Önnek melyik vizsgálatot célszerű elvégezni akkor töltse ki tesztjeinket és választ kap a kérdésére.
Teszt kitöltése

Mik az allergének?

Az allergének a környezetünkben előforduló anyagok, melyek arra hajlamos emberekben allergiás reakciót okoznak.

Allergének bejutási útjai

  • bőrfelszín
  • légutak nyálkahártyáján, szájüreg, légcső,tüdő
  • gyomor, béltraktus

bőrfelszin, gyomor, béltraktus

a, Bőrfelszínen keresztül

bőrfelszin

A bőrrel vagy nyálkahártyával való közvetlen kontaktus útján találkoznak a szervezettel és kontakt urtikáriát vagy kontakt ekcémát okoznak.

A kontaktallergiák 80%-ban olyan helyi elváltozások, amelyek arra a területre korlátozódnak, ahol az érintkezés megtörtént. Ezeknek a reakcióknak a legnagyobb része irritatív jellegű, ami nem allergiás hátteret feltételez. A 20%-ban allergiás eredetű esetekben az immunvédekezésnek van jelentős szerepe, az ilyen érintkezés után az allergiás tünetek megjelenése akár napok, hetek múlva is lehetséges.
Vezető tünetei: a bőrpír (eritéma), a bőrkiütés és az ekcéma is, de kialakulhat vezikula is, ami berepedhet és a bőr sérülésén keresztül fertőzés is kialakulhat.

Legfőbb kiváltói lehetnek:

  • a fémek,
  • bőrkenőcsök, napvédőszerek
  • illatosított kozmetikumok,
  • vegyszerek, tisztítószerek,
  • növények de még a rózsa tüskéje is kiválthat allergiát.

b, Légutak nyálkahártyáján, szájüreg, légcső, tüdőn át

légutak

Légúti (inhalatív) allergének belélegzéssel kerülnek a szervezetbe.

Tulajdonságuk, hogy nem csak légúti tüneteket hanem szem és bőrpanaszokat is okozhatnak.

  • szezonális
    • pollenallergia
    • penészgomba-allergia
  • egész évben fennálló (perenniális)
    • házipor-atka allergia
    • állatszőr- és tollallergia
    • penészgomba-allergia
A levegőből a szervezetbe kerülő allergének, pollenek, légnemű anyagok a légúti nyálkahártya izgalmát váltják ki. Orrnyálkahártya duzzanattól kezdve hörghurut és tüdőasztma a vezető megbetegedés, amit okoznak. A tünetek egyéni érzékenység alapján elég széles skálán mozognak. Mindenkinek a szervezete ellenálló képessége mondja meg hol a határ. Szélsőséges esetben túlzott allergiás reakciók is kialakulhatnak.
Az allergén bejutása következtében a szervezet, védekezésbe kezd. Jelentős mennyiségű Hisztamin szabadul fel, ennek eredménye, hogy az erek kitágulnak, megduzzadnak, ami életveszélyes állapothoz is vezethet.

Az allergiás eredetű nátha valamennyi formájáért az ún. I -es típusú túlérzékenységi reakció (azonnali típusú túlérzékenységi reakció,) felelős.
A kölcsönhatások sorozatában döntő, hogy az allergén hatására az immunrendszer az immunglobulinok E alosztályába tartozó (IgE) ellenanyagok sokaságát kezdi termelni. Az így képződött ellenanyagok a szervezet több sejttípusának a felszínéhez kötődnek.
Antigén-hatásra az allergének az IgE molekulák sokaságával borított sejtekből különféle anyagokat szabadítanak fel, melyek közvetlen, vagy közvetett módon kialakítják az allergiás náthára jellemző tüneteket.
Az így felszabaduló anyagok az immunrendszer többi sejtjére is hatással vannak, ezáltal még nagyobb mértékű IgE ellenanyag termelődést eredményeznek, ezzel okozva a túlérzékenységi reakciót és a nyálkahártya gyulladásának folytonosságát.

A leggyakoribb légúti allergia okozók:
  • virágpor,
  • házi por,
  • penészgomba,
  • állatszőr vagy bőrpikkely, toll,
  • cement por,
  • légszennyező anyagok
  • vegyi anyagok (festékporok, mosószerek, gyógyszerek).
További információk a légúti allergiáról (pollen allergia).

c, Gyomor, béltraktus útján

Ételallergének (nutritív allergének)

Az ételallergia rendszerint hasmenést, hasfájást és egyéb emésztőrendszeri tüneteket, mint has puffadás, kiütés.

Leggyakoribb ételallergiát kiváltók a liszt, tehéntej, tyúktojás, élelmiszer-adalékok.
Az ételallergia olyan tüneteket is képes kiváltani amiről nem is gondolnánk, hogy ételallergia áll a háttérben.

Ilyen például:

  • allergiás nátha, asztma,
  • allergiás kötőhártya-gyulladás,
  • csalánkiütés,
  • atópiás dermatitisz
  • idegrendszeri tüneteket is és anafilaxiás sokk- ot is képes előidézni.
Felnőtteknél a leggyakoribb allergének: csonthéjasok, hal, kagyló.

Gyermekeknél: tej, tojás, mogyoró, liszt, szója és csonthéjasok.

A felhasznált adalékanyagok pontos kémiai elnevezéséhez kapcsolták az
ún. E számokat. Jelenleg 700-nál is több engedéllyel rendelkező adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban.
Az önmagukban élelmiszernek nem minősülő élelmiszer-adalékanyagok minden korosztályt ugyanúgy érintenek. Arra szolgálnak, hogy javítsák az ételek ízét és állagát, kinézetét fokozzák eltarthatóságát és eladhatóságát.

"A hatályos szabályozás szerint "adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag - tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem -, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik". (Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-89/107 sz. előírás)

A számozás az International Numbering System (INS)-t követi, amit a Codex Alimentarius bizottság állapít meg. Az INS adalékanyagoknak csak egy részét engedélyezte az EU.

Az adalékok felhasználása évek óta folyó vita tárgya. Sok adalékanyagról a laikusok úgy gondolják, hogy olyan betegségek kialakulásáért felelősek, mint az allergia, a neurológiai betegségek, emésztési zavarok, rák, szívbetegség és arthritis, de ezeknek csupán töredékéről bizonyosodott be ez az állítás, és jó részük már nem is található az élelmiszeradalékok között. Az utóbbi években felmerült a kérdés, hogy az élelmiszeradalékok egy része genetikailag módosított eredetű. Néhányuk nem felel meg vallási (például kóser, halal) vagy vegetáriánu előírásoknak."

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/E-számok

E szám Tartalom
100-199 Színezékek
200-299 Tartósítószerek
300-399 Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok
400-499 Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek
500-599 Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok
600-699 Ízfokozók
900-999 Egyéb
1100-1599 Kiegészítő anyagok

További információk a étel allergiáról.

Egyéb allergia

a. Gyógyszer allergia

Amennyiben az allergén anyag belekerül a véráramba, az egész szervezetre kiterjedő tünetek formájában jelenik meg .
Leginkább abban az esetben veszélyes, ha az allergiát okozó hatóanyag nagy dózisú vagy injekció által bevitt (parenterális) készítmény.

A gyógyszerszedés három hatást válthat ki a szervezetből. Elérhetjük vele a kívánt hatást, ami mellett megjelenhetnek a nem kívánt mellékhatások és éppen úgy az arra érzékenyeknél az allergiás reakciók i is kialakulhatnak.

Immunológiai reakció az, amely a valódi gyógyszerallergiás tüneteket váltja ki. Ez akkor következik be, ha az arra érzékeny személy már szedett olyan hatóanyagú gyógyszert, ami a kialakult tüneteket okozza. Gyakrabban vált ki allergiát a bőrön vagy nyálkahártyán, injekció formában adott hatóanyag.

Leggyakrabban allergiát okozó gyógyszerek:

  • az antibiotikumok,
  • láz- és fájdalomcsillapítók,
  • nyugtatók,
  • altatók
  • vízhajtók,
  • védőoltások.
A leggyakrabban helyi reakció bőrpirosodás, szövetek közötti oedema (duzzanat) jelentkezik.

További információk a gyógyszer allergiáról.

b. Állatméreg-allergia

Egy egészséges felnőtt, aki nem allergiás a méh-, darázscsípésre akár 100-150 csípést is kibír úgy, hogy ne alakuljon ki testi épséget befolyásoló tünet.

Aki viszont erre a méreganyagra érzékenyen reagál, allergiás annak akár egy csípés is az életébe kerülhet.

Amennyiben az égő fájdalmas érzést és helyi duzzanatot meghaladó tünetek jelentkeznek akkor érdemes minél hamarabb az orvosi ügyeletre elmenni, hogy az esetleges későbbi tünetek kialakulását megakadályozzuk!

Amennyiben már ért minket rovarcsípés és a helyi reakción túl, még ha nem is nagyon súlyos, de fokozottabb tünetek jelentkeztek nálunk, akkor el kell végezni a laboratóriumi vizsgálatot, amely a rovarméreg allergia igazolására szolgál.

Lehetőség van a rovarméreg allergia elleni, specifikus immunterápiára, amely jelentős mértékben csökkenti a következő csípés által elszenvedett tünetek kialakulását.

További információk az állatméreg allergiáról (darázscsípés allergia)

c. Napallergia

A fototoxikus hatás kiváltódása a fény és szenzitizáló anyag mennyiségétől függ. Ez nem egy igazi allergia. Kiütés már megjelenhet az első találkozás alkalmával, és a bőrelváltozás akár évekig is fennállhat.

Fotoszenzitizáló (fényérzékenységet okozó) anyagokkal mindennapi életünk során találkozunk.

Ezek megtalálhatóak:

  • antibakteriális hatású szappanokban
  • dezodorokban,
  • mesterséges édesítőszerekben,
  • szintetikus és természetes alapanyagú textíliákban,
  • festékekben,
  • gyógyszerek (antibiotikumok, altató-, nyugtató szerek, hormontartalmú készítmények).
A dermatitis solaris a napozást követő fototoxikus reakció mindenkinél kialakulhat és napégéshez hasonlatos tünetek formájában jelenik meg. Legfőbb megjelenési területei a fénynek leginkább kitett területek, melyek az arc és karok.

Dermatitis solaris tünetei:
  • vörös, éles határú, gyulladt területek,
  • csalánkiütés,
  • duzzanat, hólyagok is kialakulhatnak,
  • a gyulladás lezajlása után maradandó tünetként barna pigmentáció jelentkezik.
A fotoallergiás hatás nem függ a bőrre ható fény mennyiségétől.

Tünetei:
  • napégéshez hasonló bőrelváltozások (a bőrpírtól a hólyagos kiütésekig változhat)
  • égő érzés a szemben,
  • hólyagok,
  • csalánkiütés viszketés, duzzanat (olyan helyeken is ahol a bőr nem érintkezik a napfénnyel)
  • sebesedés, nedvedzés, hámlás.
Nincsen "hozzászokás", azaz ha amikor ismételt fényhatásnak van kitéve az allergiás személy, akkor a tünetek fokozódnak.

Fotoallergiát okozhat:
  • parfümök illóolajok hatóanyagai (szantálfa-olaj, bergamott-olaj)
  • gyógyszerek, kenőcsök.
További információk a napallergiáról

KERESZTALLERGIÁK

Keresztallergia esetén a szervezet a különböző eredetű, de hasonló szerkezetű allergéneket azonosként ismeri fel. Minél közelebbi két faj között a rokonság, annál jobban hasonlítanak különböző antigénjeik.

Például, ha valaki egyfajta fehérjére allergiás, az nagy valószínűséggel minden fehérjére allergiássá válik.

OAS avagy az orális allergia szindróma. A keresztallergia egyéb más típusú allergiával is párosulhat, mégpedig olyan formában, hogy a pollen megjelenése váltja ki vagy erősíti fel az ételallergiás tüneteket. Ekkor a tünetek sokkal intenzívebben jelentkezhetnek, mint a pollen nélküli időszakban. Ez a tünetegyüttes az ajak, nyelv, szájpadlás viszketésével és duzzanatával jár.

Pollen, étel keresztallergia táblázat letöltése: JPG | PDF

ÁLALLERGIA (PSZEUDO-ALLERGIA)

A magas hisztamin tartalmú élelmiszerek súlyos reakciót okozhatnak, ezeket gyakran tévesztik össze a valódi allergiás tünetekkel. A hatóanyag mennyisége jelentősen befolyásolja a tünetek kialakulását és súlyosságát.

Fokozott veszéllyel jár, amennyiben a jelentősebb mennyiségű hisztamin tartalmú ételek fogyasztásakor, hisztamin tartalmú gyógyszer bevétele válik szükségessé.

Milyen típusú gyógyszerben találunk hisztamint?

  • fájdalomcsillapítók,
  • izomlazítók,
  • kemoterápiás szerek,
  • vitamin B3,
  • antibiotikumok,
  • vérnyomáscsökkentők,
  • hashajtók,
  • hormontabletták.
Mely ételek szabadítják fel a hisztamint?
  • élelmiszer-adalékanyagok,
  • vegyszerek,
  • halféleségek,
  • érett sajtok,
  • tojásfehérje,
  • alkoholok: vörösbor, sör, tojáslikőr, sörélesztő
  • húsfélék: kolbász, sonka, szalámi, sertéshús, füstölt hús,
  • zöldségek, gyümölcsök: bab, borsó, lencse, savanyúság, spenót, szója,
  • káposzta, paradicsom, ketchup, eper, papaya, ananász, avokádó, banán, mák, mogyoró
  • csokoládé,
  • fahéj.
Vizsgálati panelek megtekintése.

Vissza az oldaltetejére

Facebook

Főoldal | Kapcsolat | Oldaltérkép | Impresszum | Linkek

Design by Fish Design Studio