PROFESSZIONÁLIS ALLERGIA VIZSGÁLAT ELÉRHETŐ ÁRON - KIÉRTÉKELT EREDMÉNY AKÁR KÉT MUNKANAPON BELÜL

Put az alternatív tartalmat here

Hívjon minket!

06-1/782-6774

06-30/434-1744

Allergia ambulancia >> Inhalatív-Pollen allergia (Ön itt áll)

Inhalatív-Pollen allergia

Szezonális allergiát rhinitis allergicának nevezzünk.

pollen allergia Korunk egyik leggyakoribb civilizációs betegsége az allergia. Az elmúlt 15-20 évben az allergiás betegek száma évről évre nő, lassan népbetegséggé válik. Magyarországon az allergiák közül a szezonális rhinitis allergica a leggyakoribb. Becsült adatok szerint a gyerekek és fiatal felnőttek legalább 15-20%-a rhinitisben szenved. Az allergia az nem megelőzhető és nem is gyógyítható.

A légúti allergia kialakulásában ugyanolyan szerepet játszik a genetikai hajlam és a környezeti tényező.

Az allergia egy megváltozott reakcióképesség, melyet a szervezet testidegen anyaggal való érintkezés útján szerez. Ez a megváltozott reakcióképesség egy specifikus immunválaszon alapul.

Inhalatív allergének a légutakon bejutva okoznak allergiás reakciót.

Tünetei (az orrnyálkahártya IgE mediálta gyulladásos megbetegedése)

 • orrfolyás, orrviszketés,
 • orrdugulás,
 • tüsszögés,
 • torokkaparás,
 • nehézlégzés,
 • szénanátha, asztma,
 • kötőhártya duzzanat, kötőhártya gyulladás
 • rossz közérzet, fejfájás, tompult reakcióképesség
Tünetek az enyhétől a súlyos fokozatig változhatnak, leginkább az allergiás rohamok hossza különbözeti meg őket, amelyből adódóan a tünetek súlyossága is fokozódik.

Egyes felmérések szerint az allergiások 54%-a parlagfűre érzékeny. A pollen nem válogat, ugyanolyan mértékben hat a gyerekekre és a felnőttekre is, leggyakoribb érintett korosztály a fiatal felnőttek. A tünetek fokozatosan fejlődnek ki és még asztma is lehet belőle.

Sajnos Magyarországon már Február táján elkezdődhet a kora tavasszal nyíló fák virágainak a pollenszórása, ezért nem csak az egész évben szervezetünkre ható légúti allergéneket kell nyomon követni, hanem folyamatosan tájékozódni kell a levegő pollentartalmáról, a szóródás erősségéről.

Hogyan védekezhetünk?
 • Amennyiben tudja, hogy allergiás akkor az orvos által javasolt gyógyszereit időben kezdje el bevenni( legalább két héttel az ártó pollen megjelenése előtt).
 • Eső után célszerű szellőztetni, mert akkor a levegő pollentartalma alacsonyabb.
 • Esőmentes időszakban éjszaka szellőztessen.
 • Naponta mosson hajat.
 • Ágyneműét hetente cserélje le.
 • Porszívózzon és mosson fel minden nap.
 • Amikor hazaérkezik cseréljen ruhát és a használtat mossa ki (hiszen napközben sok pollen ragad a ruházatunkra).
 • Autóval való közlekedésnél, ablakát tartsa felhúzva.
 • Minél kevesebb tejterméket fogyasszon, mert ez fokozhatja a tüneteket.

Nem szezonális allergiás rhinitist úgynevezett Prenniális allergiás rhinitisnek nevezzük.

Prenniális allergiás rhinitis Ez leginkább évszakfüggő, hiszen tavasztól őszig a szabadban lengébb öltözetben érintkezünk az amúgy is allergiát okozó növények pollenjeivel.

Magyarországon leginkább az Őszirózsa, Krizantém, Nárcisz, Tulipán a legjobban allergenizáló növény.


Allergiás növényi kontakt dermatitis

Ez leginkább évszakfüggő, hiszen tavasztól őszig a szabadban lengébb öltözetben érintkezünk az amúgy is allergiát okozó növények pollenjeivel.

Magyarországon leginkább az Őszirózsa, Krizantém, Nárcisz, Tulipán a legjobban allergenizáló növény.

Leginkább helyi tüneteket okoz, hiszen kézzel, arccal érintkezhet közvetlenül. Fokozottan kell vigyázni a virághagymák ültetésekor, hogy még véletlenül se kerüljön az allergén a szembe vagy annak környékére, mert ott is kiváltja az allergiás reakciót.

Nem is gondolnánk, hogy az amúgy okát nem tudott ujjbegygyulladás vagy köröm alatti elszarusodást is okozhatja allergia. De persze ugyanúgy vonatkozik a vágott virágokra amit szinte egész évben az asztalon tudhatunk.

A virágpor is allergén

A virágpor pollen belélegzése ugyanúgy, mint a fák pollenjei nem csak náthát, hanem asztmás rohamot is okozhatnak. Az azonnali reakciót az allergén által kiváltott IgE- mediált hisztamin és egyéb gyulladásos mediátor hízósejtekből való felszabadulása jellemzi.

Virágpor is allergén

A hisztamin a hízósejtek degranulációja során szabadul fel és a korai tünetek kiváltásában játszik jelentős szerepet.)

Keresztallergia, mi az?

Bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. A közeli rokonságban álló növények, vagy szerkezetileg hasonlatosak ugyanazt az allergiás reakciót válthatják ki. Ez egy biokémiai folyamat, a szervezet azonosságot vél felfedezni a hasonló anyagok között és ugyanazon folyamatokat indítja el.

Gyakran előforduló jelenség, ezért hasonlatos kerülni az "azonos" típusú ételek fogyasztását. A tünetek erősségét befolyásolja az éppen egy időben szóró légúti allergén. Például pollenszezonban a magas hisztamintartalmú étel,ital is erősítheti a pollen allergiát.

Magas hisztamin tartalmú étel,ital:

 • a paradicsom,
 • az alkohol,
 • a kávé,
 • a halak,
 • a citrusfélék,
 • a mogyoró,
 • a penészes sajtok,
 • a füstölt ételek,
 • a csokoládé.
forrás: etelallergia.hu

Ismert keresztreakciókPollen - étel keresztallergia
Pollen Étel
Nyírfa alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, kivi, mogyoró, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya
sárgadinnye, görögdinnye, narancs, burgonya, paradicsom, fehérrépa, mogyoró
Parlagfű görögdinnye, sárgadinnye, banán, cukkini, uborka
Üröm zeller, sárgarépa, napraforgómag, méz
Ambulanciák Prevenciós és Szűrő Központ
(+36) 1 / 782-6774 vagy (+36) 30 / 434-1744
Budapest, XIV. ker. Csömöri út 18.
(A Bosnyák tér mellett)
www.ambulanciak.hu - info@ambulanciak.hu

Allergia vizsgálat vérből és szakorvosi tanácsadás.

Allergia vizsgálat vérből A pollen allergiát sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet, viszont a tünetek enyhítésében nagy szerepünk van. Legfontosabb tisztában lenni azzal, hogy számunkra mi váltja ki a tüneteket. Amikor már teljesen bizonyosak vagyunk abban, hogy nekünk mi okoz tüneteket, akkor azt legcélszerűbb a lehetőségeinkhez képest legnagyobb mértékben elkerülni. De a tünetek enyhítésére azért van lehetőség az elkerülésen túl is, ebben segítséget Allergológus szakorvosunktól is kérhet.

Bármelyik panelünk választása esetén elegendő a vizsgálathoz 1 cső vér!

A vizsgálat előtt módjában áll egészségügyi szaktanácsadónkkal megbeszélni a vizsgálati lehetőségeket, hogy mely paneleket célszerű elvégezni.
Nem csak a vérét vizsgáljuk meg, hanem igénye szerint szakorvosi konzultációban is részt vehet a vizsgálat után, hogy a további kezelési lehetőségekkel tisztában legyen.


Vérből végzett pollen allergia (IgE) vizsgálatok

30 allergént tartalmazó IgE inhalatív panel
Derm. Pteronyssinus, Derm. Farinae, Acarus Siro, Csótány, Éger, Nyír, Mógyoró, Tölgy, Fűkeverék, Rozs Pollen, Parlagfű, Parlagfű (alacsony növésű), Fekete üröm, Margaréta, Lándzsás utifű, Csalán, Kamilla virág, Méh méreg, Darázs méreg, Latex, Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Penicillium notatum, Aspergillus fumigatus, Macska, Ló, Kutya, Tengerimalac, Nyúl, Aranyhörcsög

14.400,- Ft

16 allergént tartalmazó IgE GYEREK inhalatív panel
Házi poratka keverék (D1,D2), Tárolási- és korhadékatka, korán virágzó fák keveréke, 12 fűkeverék, Rozs, Parlagfű, Lándzsás utifű, Macska, Ló-tengerimalac, Kutya, Méh méreg, Darázs méreg, Csótány, Penészgomba keverék, Latex

13.900,- Ft

Pollen allergia vizsgálat - 40 allergénnel
macskaszőr/hám, lószőr, szarvasmarhaszőr, kutyaszőr, tengerimalac hám, nyúl hám, aranyhörcsög hám, patkány hám/protein, egér hám/protein, háziszárnyasok tollkeveréke (liba, csirke, kacsa, pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba (Candida albicans), konídiumos gomba (Alternaria tenius), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű aranyvessző, égerfa, mogyoró fa/cserje, szilfa, fűzfa, nyárfa, juharfa, nyírfa, bükkfa, tölgyfa, diófa, háziporatka (D. pteronyssimus), háziporatka (D. farinae), házipor/házikosz, csótány, lándzsás útifű, fehér libaparéj, ballagófű, juhsóska, fűkeverék 1 (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), fűkeverék 2 (illatos borjúpázsit, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje)

17.900,- Ft


Vizsgálatra való bejelentkezés

Vissza az oldal tetejére | Vissza a főoldalra

Facebook

Főoldal | Kapcsolat | Oldaltérkép | Impresszum | Linkek

Design by Fish Design Studio